Ljusmanifestation – stoppa våldet mot kvinnor och barn

Trygg i Märstas systerförening Vi är Valsta bjöd i samarbete med Sigtuna kommun, Valsta/Steninge stadsdelsförening och Kvinnojouren in till en ljusmanifestation den 25e november för att ta ställning mot våld mot kvinnor och hedra de kvinnor och barn som mist sina liv. Ljusmanifestationen anordnades i samband med FN:s internationella dag om att avskaffa våld mot kvinnor. Ljusmanifestationen har hållits i 6 år i rad i Valsta och är en återkommande manifestation för att ta ställning mot våldet.

Dagen avslutar den nationella satsningen ”En Vecka Fri Från Våld” som är ett initiativ startat av organisationerna MÄN och Unizon.

Under kvällen fick vi höra olika tal från Kvinnojouren, Svenska Kyrkan, Shiamuslimska församlingen och Pakistanska kulturföreningen.

Kvinnojouren berättade att stödsamtalen har ökat med 40% i Sigtuna kommun och att enligt Unizon dödas en kvinna av en man var tredje vecka samt att 80% av våld mot kvinnor inte anmäls.  Kvinnojouren påpekar att en kvinna inte ska behöva välja mellan en våldsam relation och en bostad, men tyvärr ser verkligheten inte ut så.

Svenska kyrkan beklagar att ljusmanifestationen behövs och påpekar att det borde vara en självklarhet att som kvinna inte behöva utsättas för våld.

Shiamuslimska församlingen påpekar det faktum att vi alla samlas här idag är en symbol för nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor och att vi måste påminna oss själva om att var och en av oss kan göra skillnad för att bryta tystnaden.

Pakistanska kulturföreningen betonar att ljusen som är tända är ett tecken på vårt gemensamma deltagande och att vi säger nej till mäns våld mot kvinnor.

Efter talen hölls en tyst minut för de kvinnor och barn som inte står här med oss idag och därefter kunde man delta på en föreläsning om våld mot barn och kvinnor.

Föreläsningen hölls av Bris, Rädda Barnen och Stadsmammorna. Bris stöttar barn och unga och lyfter deras perspektiv. I år har de flesta samtalen till Bris till stor del handlat om självskadebeteende och gängkriminalitet. Bris berättar att de försöker framhålla på sina föreläsningar för barn och unga hur snabbt samhällsförändringar sker genom att till exempel påpeka att det inte var länge sedan det var lagligt att slå barn. Rädda barnen är en internationell organisation och arbetar där behoven är som störst. De fokuserar på hur våldet i barndomen kan leda till psykisk ohälsa i vuxen ålder (något som brukar benämnas som ’latent sårbarhet’) och betonar vikten av långsiktiga insatser. Stadsmammorna i Märsta samarbetar med många olika aktörer för att skapa sysselsättning och aktivitet för mammor som bor i kommunen. Genom detta arbete stärks kvinnors position i samhället och främjar både individuellt och kollektivt välmående.

Tillsammans gör vi skillnad och står upp för allas lika värde!

Läs mer om Vi är Valsta här: Vi är Valsta
Ordförande för Vi är Valsta, Paloma Labbé, öppnade manifestationen. 

Ljus formade i kvinnotecknet för att hedra alla kvinnor
som mist sina liv.

Ny utbildningsinsats för att motverka våld i nära relationer

I november genomförs en utbildningsinsats för fastighetsbolag i Sigtuna kommun med syfte att motverka våld i nära relationer. Utbildningen är en gemensam satsning mellan föreningarna Vi är Valsta och Trygg i Märsta i samarbete med Sigtuna kommun, Sigtuna kvinnojour och Polisen.

Under två förmiddagar i november hålls utbildningen som är en del av ett större initiativ för att skapa ett tryggare och säkrare Sigtuna. Insatsen riktar sig till fastighetsbolag i kommunen som är anslutna till föreningarna Vi är Valsta och Trygg i Märsta. Målet är att ge personalen på bolagen verktyg för att upptäcka tecken på våld i nära relation, göra orosanmälningar och arbeta brottsförebyggande när de träffar sina hyresgäster. Genom att höja kunskapsnivån och medvetenheten hos fastighetsbolagens personal hoppas man kunna bidra till minskat våld i nära relation.

– Vi genomför utbildningen eftersom den bidrar till att motverka ett stort samhällsproblem och ger oss en chans att samverka i en mycket viktig fråga. Vi är Valsta har tidigare arbetat med frågan och arrangerar årligen en ljusmanifestation för att uppmärksamma våld i nära relation. Den gemensamma satsningen intensifierar nu det arbete vi gör, vilket vi är stolta över, säger Lola Svensson, projektledare Vi är Valsta.

– Eftersom personalen på fastighetsbolagen träffar boende i deras hem och allmänna utrymmen kan de tidigt upptäcka tecken på våld i nära relation – men då måste de veta vad de ska leta efter. Tillsammans med fastighetsbolagen, Kvinnojouren, Polisen och Sigtuna kommun hoppas vi att insatsen kommer att öka tryggheten och bidra till en säkrare tillvaro för boende i kommunen, säger Vilma Deutgen Åker, projektledare Trygg i Märsta.

Sigtuna kommuns socialförvaltning är en av satsningens samarbetsaktörer och ser utbildningen som en viktig möjlighet att nå ut och få fler att agera vid misstankar om våld i nära relation.

– Om vi ska bekämpa våld i nära relation så behöver vi kroka arm och hjälpas åt, både myndigheter och civilsamhället. Vi behöver sprida kunskap så att alla förstår att våld inte är en privat angelägenhet, samt agera när vi kan, säger Terese Dyrén, preventionssamordnare socialtjänsten Sigtuna kommun.

För mer information, vänligen kontakta:
Lola Svensson, projektledare Vi är Valsta
08 – 591 796 78
lola.svensson@sigtunahem.se

För mer information, vänligen kontakta:
Vilma Deutgen Åker, projektledare Trygg i Märsta
079 – 079 00 12
vilma.deutgen@urbanutveckling.se

Datumen för utbildningen är 6 och 12 november och utbildningen kommer att hållas fysiskt.

_______
Om Vi är Valsta

I den ideella föreningen Vi är Valsta kan fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, lokala hyresgästföreningar, företagare och andra verksamheter i Valsta bli medlemmar. Genom samarbete mellan olika aktörer ska Valsta stärkas och utvecklas till en väl fungerande stadsdel för boende, besökare och verksamheter. Samverkansprojektet är inspirerat av modellen för BID, Business Improvement District, som bygger på lokal samordning och samfinansiering.

Om Trygg i Märsta

Trygg i Märsta är en fastighetsägarsamverkan som inspirerats av den internationellt beprövade samverkansformen Business Improvement District (BID). Tillsammans arbetar vi för att skapa en positiv områdesutveckling i Märsta centrum, Vänortsringen och Tingvalla.

_______

Bakgrundsinformation:

Utbildningen genomförs som ett samarbete mellan följande aktörer:

  • Sigtuna kommun
  • Kvinnojouren Sigtuna
  • Lokalpolisen Sollentuna/Väsby/Sigtuna

___________
Kontaktuppgifter för dig som är i behov av stöd

 

Sigtuna kommun, 08-591 263 16. Vid akuta ärenden utanför kontorstid kontakta Socialjouren 010-444 05 00
Kvinnojouren Sigtuna kvinnojour, kontorstelefon (vardagar 9-16.30) :08-591 193 41 Jourtelefon (kvällar 18-22): 070-509 11 00
Terrafem, stödtelefon för våldsutsatta på flera språk, 020 – 52 10 10
Manscentrum, fristående mottagning för män i kris,  08 – 643 11 83
Kvinnofridslinjen nationell stödtelefon för våldutsatta kvinnor och anhöriga 020-50 50 50

_______

 

 

Trygg i Märsta anordnar en beredskapsdag i Märsta Centrum

Varmt välkomna på beredskapsdagen i Märsta Centrum!

Den 28 september 10:00 – 14:00 anordnar Trygg i Märsta en beredskapsdag tillsammans med Sigtuna kommun, fastighetsägare, Frivilliga resursgruppen, Polisen, Lottakåren, Bilkåren, Brandkåren Attunda m.fl.

Vi kommer  prata krisberedskap och informera om årets tema ”Sätt igång!”. Det kommer även anordnas två olika tipspromenader där det går att vinna fina priser kopplat till beredskap, möjlighet att testa på HLR och mycket mer!

Årets tema handlar just om att vara förberedd innan krisen eller kriget kommer. Dels vill vi ge er tips på vad man kan göra, dels vill vi förmedla en gemensamhetskänsla och att vi alla måste hjälpas åt.

Detta är en dag för alla, stora som små, så se till att ta med hela familjen!

Vi ses den 28 september!

Hitta hit:
Märsta Centrum

Läs mer:
Sigtuna Kommun – Nyheter
Märsta Centrum – Evenemang
Mitti

Öppna aktiviteter för barn och unga i Märsta

En Frisk Generation erbjuder öppna aktiviteter helt gratis för hela familjen i Märsta under hela hösten. Hela familjen är som sagt välkommen men de passar bäst för föräldrar med barn mellan 5-12 år.

Start: 29:e augusti 2024
När: Torsdagar 15:30 – 16:30 och lördagar 13:00 – 14:00
Var: Vänortsringen, Märsta

På En Frisk Generations aktiviteter får deltagarna testa på olika idrotter, röra på sig tillsammans och hitta på roliga lekar. Varmt välkommen!

Ladda ner inbjudan här: En Frisk Generation

Brobygget – aktiviteter under sommaren för barn och unga

Brobygget kommer mellan 17 juni – 17 augusti anordna många olika aktiviteter för barn och unga att ta del av runt om i Märsta och Valsta. Det kommer bland annat finnas möjlighet att spela fotboll, sällskapsspel, pingis, dataspel men även delta på prova-på cirkus med Cirkus Cirkör och massor av annat roligt! Tjejer från satsningen ”Tjejer Oxå” som drivs av Brandkåren Attunda kommer vara med som handledare under sommaren. Trygg i Märsta är med och finansierar Brobygget med föreningen Vi är Valsta och andra aktörer men även sommarjobb till tjejer från ”Tjejer Oxå” tillsammans med föreningen Vi är Valsta. Vi hoppas att detta kan leda till att unga i Sigtuna kommun får chans att göra något meningsfullt och roligt under sommaren men även att det bidra till mer gemenskap mellan olika områden i Sigtuna kommun. Vi ses i sommar!

Läs mer om Brobygget och alla aktiviteter som erbjuds under sommaren här:

A3 Affisch Brobygget sommar 2024_02

Cirkus Cirkör dubbelsidig A4

Freestyle Phanatix tryck

Trygg i Märstas konstverk i Märsta Centrum

Idag invigdes mosaik-konstverket i Märsta Centrum och solen skiner dagen till ära!

I samband med Märsta Centrums sommarfest invigdes idag Trygg i Märstas konstverk i Märsta Centrum. Helen Rydberg, konstnärlig ledare på Remakebolaget, berättade lite om konstverkets uppkomst, vilka som har varit delaktiga i framtagandet och tanken bakom motivet och dess namn.

Vad är tanken bakom konstverket?

I flera områden runt om i Stockholm har man utsmyckat omgivningen för att öka trivseln och minska klotter, exempelvis i Rågsved och Upplands Väsby. Tanken bakom detta konstverk är att Märstabor tillsammans kan vara med och skapa utsmyckning i våra gemensamma utrymmen som kan bidra till ökad trivsel men även en ökad platsidentitet. Konstverket består av både exotiska fåglar och djur förknippat med Sverige såsom tranan och älgen. Att motivet är en älg som spelar gitarr och producerar noter som blir fåglar förklarar Helen Rydberg med att de ville skapa konst som många kan vara med och göra och känna en koppling till.

Vad är tanken bakom konstverkets namn ”Älgen vill ha mer…”?

Tanken är att det ska vara en hyllning till den svenske musikartisten James Hollingworth, som bland annat skrivit ”Älgarna demonstrerar”.  Älgen som figurerar i detta konstverk vill ha mer gemenskap och musik.

Vad är konstverket gjort av?

Konstverket är gjort av återvunnen klinker. Olika företag skänker restprodukter till Remakebolaget och en del hämtas från containrar. Totalt består konstverket av en älg och 59 fåglar/noter som Remakebolaget tillsammans med Märstabor skapat.

Vilka har varit med och tagit fram konstverket?

Remakebolaget har fått i uppdrag av föreningen Trygg i Märsta att ta fram detta konstverk. Remakebolaget är ett företag som specialiserat sig på kollektiv och offentlig konst av återbruket material.  Felix Tolke från Remakebolaget ligger bakom konstverkets motiv och Helen Rydberg tillsammans med andra från Remakebolaget ligger bakom utformningen av konstverket. Föreningen Trygg i Märsta har tillsammans med Remakebolaget hållit i öppna mosaikverkstäder under hösten där barn och vuxna fick skapa sina fåglar i mosaik och även under våren med elever från Bergiusskolan. De som deltagit fick bestämma vilka färger de ville använda och hur fågeln skulle se ut. Konstverket är så kallad ”slow art” och har tagit flera månader att ta fram.

Konstverket är skapat av Märstabor för Märstabor och vi hoppas att det är ett verk som kan komma att symbolisera Märsta!

Gå med i öppenverkstad hos Remakebolaget och var med och skapa nästa konstprojekt!

 


 

Gruppledare till öppna aktiviteter i höst sökes

En Frisk Generation söker en gruppledare till öppna aktiviteter i Märsta

I höst kommer En Frisk Generation hålla i öppna aktiviteter i Märsta i samarbete med Trygg i Märsta. Aktiviteterna riktar sig till alla barn och unga som bor i Märsta. Nu söker En Frisk Generation handledare som vill vara med och bidra till en mer hälsosam livsstil och gemenskap för barn och unga! Läs mer här:

Invigning av konstverk i Märsta Centrum

Välkommen på invigning av Märsta Centrums nya konstverk ”Älgen vill ha mer…”

Invigningen av konstverket sker 16 juni kl. 12:00. Märsta Centrum bjuder i samband upp till en sommarfest. Dagen kommer vara fylld av musik och show!

Föreningen Trygg i Märsta har i samarbete med Remakebolaget under hösten och våren arrangerat en öppen mosaikverkstad för besökare i Märsta Centrum och elever från Bergiusskolan.

Tillsammans skapar vi utsmyckning av våra offentliga rum som bidrar till gemensamhet och glädje. Stort tack till alla som deltagit i framtagandet av detta konstverk!


”Konstverket är döpt till ”Älgen vill ha mer…” som en hyllning till James Hollingworth”
– Helen Rydberg, konstnärlig ledare på Remakebolaget

Bilder från mosaikverkstaden.

Läs mer här: Konst i Märsta Centrum

Öppna mosaikverkstäder

Trygg i Märsta i samarbete med Remakebolaget bjuder in dig till att smycka väggen vid Märsta Centrums amfiteater. 

Öppna mosaikverkstäder

Plats: Nymärsta kulle 2 i Märsta Centrum

När: tisdagar 7, 14, 21 och 28 november kl. 17.00-19.30 och lördag 11 november och 25 november kl. 11.00-16.00

Det är gratis att delta och inga förkunskaper eller anmälan krävs.

Alla är välkomna! Barn under 10 år ska vara i vuxens sällskap.

Hoppas vi ses i Märsta Centrum!

Stort tack till er som besökte trygghets- och beredskapsdagen

I lördags genomförde vi Trygghets- och beredskapsdagen för tredje året i rad. En viktig dag som anordnas under den nationella beredskapsveckan. Under dagen samlas ett stort antal aktörer på torget i Märsta Centrum för att synliggöra det trygghets- och beredskapsarbete som bedrivs i Sigtuna kommun, lyssna in Sigtunabor och besvara frågor. Dagen är dessutom ett bra tillfälle för trygghetsaktörer att träffas.

På plats fanns Trygg i Märsta, representanter från fastighetsägare, kommun, polis, brandkår, föreningsliv och civilsamhälle för att prata trygghet och beredskap.

Årets tema på beredskapsveckan är öva och under dagen kunde besökare öva på att rädda liv genom hjärt- och lungräddning och hur man bäst släpar en docka i väg från potentiell fara. Besökare kunde även lära sig mer om hur man lagar mat utomhus på gasolkök, och självklart fick alla som ville smaka på soppan som tillagades. Besökare kunde även under dagen öva på sina kunskaper om hemberedskap genom tipspromenad. Nio lyckliga vinnare vann förstahjälpenkitt och presentkort på ICA Kvantum.

Många barn och vuxna var även nyfikna och spanade in brandbilen och polisbilen.

– Vi tror på närvaro, och dagen är ett sätt att synliggöra det viktiga trygghets- och beredskapsarbetet som bedrivs av olika aktörer i kommunen, men också att möta Sigtunabor och prata om svåra frågor, säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

Stort tack till alla som deltog och besökte dagen!

Dagen arrangeras av Trygg i Märsta i nära samarbete med FastPartner (Märsta Centrum) och Sigtuna kommun.

Deltagare: Trygg i Märsta, FastPartner, Malmegårds Fastigheter, Victoriahem, Trygghetsenheten, Sigtuna kommun, Fältarbetarna, Sigtuna kommun, Fritidsgården, Sigtuna kommun, Brandkåren Attunda i Sigtuna kommun, Lokalpolisområde Sollentuna, Tjejer oxå, Mamma United, Frivilliga Resursgruppen, Lottakåren, och En frisk generation.