Brobygget – aktiviteter under sommaren för barn och unga

Brobygget kommer mellan 17 juni – 17 augusti anordna många olika aktiviteter för barn och unga att ta del av runt om i Märsta och Valsta. Det kommer bland annat finnas möjlighet att spela fotboll, sällskapsspel, pingis, dataspel men även delta på prova-på cirkus med Cirkus Cirkör och massor av annat roligt! Tjejer från satsningen ”Tjejer Oxå” som drivs av Brandkåren Attunda kommer vara med som handledare under sommaren. Trygg i Märsta är med och finansierar Brobygget med föreningen Vi är Valsta och andra aktörer men även sommarjobb till tjejer från ”Tjejer Oxå” tillsammans med föreningen Vi är Valsta. Vi hoppas att detta kan leda till att unga i Sigtuna kommun får chans att göra något meningsfullt och roligt under sommaren men även att det bidra till mer gemenskap mellan olika områden i Sigtuna kommun. Vi ses i sommar!

Läs mer om Brobygget och alla aktiviteter som erbjuds under sommaren här:

A3 Affisch Brobygget sommar 2024_02

Cirkus Cirkör dubbelsidig A4

Freestyle Phanatix tryck

Trygg i Märstas konstverk i Märsta Centrum

Idag invigdes mosaik-konstverket i Märsta Centrum och solen skiner dagen till ära!

I samband med Märsta Centrums sommarfest invigdes idag Trygg i Märstas konstverk i Märsta Centrum. Helen Rydberg, konstnärlig ledare på Remakebolaget, berättade lite om konstverkets uppkomst, vilka som har varit delaktiga i framtagandet och tanken bakom motivet och dess namn.

Vad är tanken bakom konstverket?

I flera områden runt om i Stockholm har man utsmyckat omgivningen för att öka trivseln och minska klotter, exempelvis i Rågsved och Upplands Väsby. Tanken bakom detta konstverk är att Märstabor tillsammans kan vara med och skapa utsmyckning i våra gemensamma utrymmen som kan bidra till ökad trivsel men även en ökad platsidentitet. Konstverket består av både exotiska fåglar och djur förknippat med Sverige såsom tranan och älgen. Att motivet är en älg som spelar gitarr och producerar noter som blir fåglar förklarar Helen Rydberg med att de ville skapa konst som många kan vara med och göra och känna en koppling till.

Vad är tanken bakom konstverkets namn ”Älgen vill ha mer…”?

Tanken är att det ska vara en hyllning till den svenske musikartisten James Hollingworth, som bland annat skrivit ”Älgarna demonstrerar”.  Älgen som figurerar i detta konstverk vill ha mer gemenskap och musik.

Vad är konstverket gjort av?

Konstverket är gjort av återvunnen klinker. Olika företag skänker restprodukter till Remakebolaget och en del hämtas från containrar. Totalt består konstverket av en älg och 59 fåglar/noter som Remakebolaget tillsammans med Märstabor skapat.

Vilka har varit med och tagit fram konstverket?

Remakebolaget har fått i uppdrag av föreningen Trygg i Märsta att ta fram detta konstverk. Remakebolaget är ett företag som specialiserat sig på kollektiv och offentlig konst av återbruket material.  Felix Tolke från Remakebolaget ligger bakom konstverkets motiv och Helen Rydberg tillsammans med andra från Remakebolaget ligger bakom utformningen av konstverket. Föreningen Trygg i Märsta har tillsammans med Remakebolaget hållit i öppna mosaikverkstäder under hösten där barn och vuxna fick skapa sina fåglar i mosaik och även under våren med elever från Bergiusskolan. De som deltagit fick bestämma vilka färger de ville använda och hur fågeln skulle se ut. Konstverket är så kallad ”slow art” och har tagit flera månader att ta fram.

Konstverket är skapat av Märstabor för Märstabor och vi hoppas att det är ett verk som kan komma att symbolisera Märsta!

Gå med i öppenverkstad hos Remakebolaget och var med och skapa nästa konstprojekt!

 


 

Gruppledare till öppna aktiviteter i höst sökes

En Frisk Generation söker en gruppledare till öppna aktiviteter i Märsta

I höst kommer En Frisk Generation hålla i öppna aktiviteter i Märsta i samarbete med Trygg i Märsta. Aktiviteterna riktar sig till alla barn och unga som bor i Märsta. Nu söker En Frisk Generation handledare som vill vara med och bidra till en mer hälsosam livsstil och gemenskap för barn och unga! Läs mer här:

Invigning av konstverk i Märsta Centrum

Välkommen på invigning av Märsta Centrums nya konstverk ”Älgen vill ha mer…”

Invigningen av konstverket sker 16 juni kl. 12:00. Märsta Centrum bjuder i samband upp till en sommarfest. Dagen kommer vara fylld av musik och show!

Föreningen Trygg i Märsta har i samarbete med Remakebolaget under hösten och våren arrangerat en öppen mosaikverkstad för besökare i Märsta Centrum och elever från Bergiusskolan.

Tillsammans skapar vi utsmyckning av våra offentliga rum som bidrar till gemensamhet och glädje. Stort tack till alla som deltagit i framtagandet av detta konstverk!


”Konstverket är döpt till ”Älgen vill ha mer…” som en hyllning till James Hollingworth”
– Helen Rydberg, konstnärlig ledare på Remakebolaget

Bilder från mosaikverkstaden.

Läs mer här: Konst i Märsta Centrum

Öppna mosaikverkstäder

Trygg i Märsta i samarbete med Remakebolaget bjuder in dig till att smycka väggen vid Märsta Centrums amfiteater. 

Öppna mosaikverkstäder

Plats: Nymärsta kulle 2 i Märsta Centrum

När: tisdagar 7, 14, 21 och 28 november kl. 17.00-19.30 och lördag 11 november och 25 november kl. 11.00-16.00

Det är gratis att delta och inga förkunskaper eller anmälan krävs.

Alla är välkomna! Barn under 10 år ska vara i vuxens sällskap.

Hoppas vi ses i Märsta Centrum!

Stort tack till er som besökte trygghets- och beredskapsdagen

I lördags genomförde vi Trygghets- och beredskapsdagen för tredje året i rad. En viktig dag som anordnas under den nationella beredskapsveckan. Under dagen samlas ett stort antal aktörer på torget i Märsta Centrum för att synliggöra det trygghets- och beredskapsarbete som bedrivs i Sigtuna kommun, lyssna in Sigtunabor och besvara frågor. Dagen är dessutom ett bra tillfälle för trygghetsaktörer att träffas.

På plats fanns Trygg i Märsta, representanter från fastighetsägare, kommun, polis, brandkår, föreningsliv och civilsamhälle för att prata trygghet och beredskap.

Årets tema på beredskapsveckan är öva och under dagen kunde besökare öva på att rädda liv genom hjärt- och lungräddning och hur man bäst släpar en docka i väg från potentiell fara. Besökare kunde även lära sig mer om hur man lagar mat utomhus på gasolkök, och självklart fick alla som ville smaka på soppan som tillagades. Besökare kunde även under dagen öva på sina kunskaper om hemberedskap genom tipspromenad. Nio lyckliga vinnare vann förstahjälpenkitt och presentkort på ICA Kvantum.

Många barn och vuxna var även nyfikna och spanade in brandbilen och polisbilen.

– Vi tror på närvaro, och dagen är ett sätt att synliggöra det viktiga trygghets- och beredskapsarbetet som bedrivs av olika aktörer i kommunen, men också att möta Sigtunabor och prata om svåra frågor, säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

Stort tack till alla som deltog och besökte dagen!

Dagen arrangeras av Trygg i Märsta i nära samarbete med FastPartner (Märsta Centrum) och Sigtuna kommun.

Deltagare: Trygg i Märsta, FastPartner, Malmegårds Fastigheter, Victoriahem, Trygghetsenheten, Sigtuna kommun, Fältarbetarna, Sigtuna kommun, Fritidsgården, Sigtuna kommun, Brandkåren Attunda i Sigtuna kommun, Lokalpolisområde Sollentuna, Tjejer oxå, Mamma United, Frivilliga Resursgruppen, Lottakåren, och En frisk generation.

Trygghets- och krisberedskapsdagen

Varmt välkommen till årets Trygghets- och krisberedskapsdag i Märsta Centrum. Kom förbi och prata om trygghet och krisberedskap med ett 10-tal aktörer som arbetar dagligen med att skapa trygghet och stärka beredskapen i Sigtuna kommun. Här kan du bland annat träffa Trygg i Märsta, FastPartner, Malmegårds Fastigheter, Brandkåren Attunda, Polisen, Sigtuna kommun, Frivilliga resursgruppen, Lottakåren, Kvinnojouren med fler.  Dagen är fylld med roliga och lärande aktiviteter för hela familjen.

När:
30 september kl. 10-14
Var:
Märsta Centrum

För mer information besök marstacentrum.se 

Hoppas att vi ses!

 

Fastighetsägare går samman och arrangerar skräpplocknings- och planteringsdagar!

I samband med Håll Sverige Rent-dagen lördagen den 16 september arrangerades skräpplocknings- och planteringsdagar i Märsta och Valsta. FastPartner, Wåhlin Fastigheter, Victoriahem och ALLA på SigtunaHem var ute fredagen den 15 september och plockade skräp och planterade vårlökar. Lördagen den 16 september hölls en gemensam områdesdag mellan SigtunaHem, Malmegårds Fastigheter och Hyresgästföreningen på Vänortsringen i Märsta. Områdesdagen genomfördes även i samarbete med Trygg i Märsta. Under områdesdagen kombinerades roliga aktiviteter med skräpplockning och plantering av vårlökar.

Idén om en gemensamma skräpplocknings- och planteringsdagar kom redan förra året från Trygg i Märsta som är den lokala fastighetsägarföreningen i centrala Märsta. I år hann vi kraftsamla och få till en satsning över bolagsgränserna för att göra fint i bostadsområdena. Satsningen görs i samarbete med Vi är Valsta som är föreningens motsvarighet i Valsta, säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

Vinsterna med att samköra skräpplocknings- och planteringsdagar är många. Dels så bryr sig inte skräp om fastighetsgränser, dels sänder det en tydlig signal om att fastighetsägare i Märsta och Valsta samlas kring att det ska vara helt, rent och snyggt i de yttre miljöerna.

Självklart var hyresgäster inbjudna att delta, och dagarna utgör bra tillfällen att lära känna sina grannar och sin hyresvärd, säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.


Bild 1-2: Wåhlin Fastigheter gör fint på Stockholmsvägen tillsammans med en hyresgäst.

Bild 3-4: Victoriahem plockar skräp och planterar vårlökar i ett av sina bostadsområden.

Bild 5-7: SigtunaHem gör fint i sina bostadsområden (SigtunaHems bilder)

Bild 8: FastPartner planterar här vårlökar på Pärlgatan.

Öppna aktiviteter i höst

Trygg i Märsta har ett samarbete med En Frisk Genration som erbjuder gratis aktiviteter för hela familjen.

När: Varje torsdag kl. 15.00-16.00
Period: 7 september till 26 oktober.
Var: Vänortsringen

På plats under de öppna aktiviteterna finns En Frisk Genrations gruppledare som håller i aktiviteterna som riktar sig till familjer med barn 5 till 12 år, men alla är välkomna oavsett ålder. Vilken typ av aktiviteter som erbjuds varierar men är alltid på temat rörelseglädje, exempelvis olika typer av bollekar. Varje aktivitet avslutas med en fruktstund.

Ladda ner inbjudan här.

Så blev seminariet om missförhållanden inom bostadsbestånden

Trygg i Märsta arbetar för ökat samarbete mellan fastighetsägare i centrala Märsta. Som en del i arbetat arrangeras olika seminarium och träffar för nätverkande.

Torsdagen den 31 augusti arrangerade Trygg i Märsta tillsammans med Vi är Valsta, som är föreningens motsvarighet i Valsta ett seminarium på temat ”Missförhållanden inom bostadsbestånd”. Där Sara Björkeholm och Sara Junell, Fastighetsadvokaterna Stockholm föreläste.

Under seminariet gick föreläsarna igenom; olovlig andrahandsuthyrning och saknat behov av lägenheten, störningar, vanvård och hantering av kriminell verksamhet i bostäder och lokaler.

Totalt deltog 22 personer från FastPartner, Wåhlin Fastigheter och SigtunaHem. Seminariet var förutom lärorikt också ett tillfälle för dem som arbetar på bostadsbolagen mot missförhållanden inom bostadsbeståndet att träffas och skapa kontakter över bolagsgränserna.